Titel: Smederna på Lagfors blev en jul bjudna till en finne …………

Meddelare: Karl Erik Sundin  År: 1914

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Sunnansjö

Smederna på Lagfors blev en jul bjudna till en finne på Bredsjön. De var ivriga komma iväg hem i tid på aftonen, för de skulle i arbete på kvällen. Men finnen sade, att de skulle få ge sig godan ro, för han skulle skjutsa dom. Då det led mot klockslaget, då de skulle vara hemma, kom han in och sa, att skjutsen stod färdig. De skulle få köra själva, och då de kom fram till Lagfors, skulle de bara vända hästarna så gick de hem själva. De satte sig i slädarna, och det bar iväg med himla fart. Det stod inte lång stund på innan de var hemma, fast vägen är en hel mil. De tog i hästarna och vände dem, men - då visade det sig att det var bara ett par torra granruskor de kört med.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.